ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Έντονο ανάγλυφο και εντυπωσιακά τοπία

Τα Τζουμέρκα, ολόλευκα τους περισσότερους μήνες του χρόνου, με το έντονο ανάγλυφο και τα εντυπωσιακά τοπία, αλλά και η ξεχωριστή φύση – που έχει συντελέσει σε τούτο το κομμάτι γης το δικό της θαύμα – καλούν τον επισκέπτη να εξερευνήσει και να γνωρίσει κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Η αρμονική συνύπαρξη του δομημένου με το φυσικό περιβάλλον κάνει την περιοχή των Τζουμέρκων να έχει μια εντελώς δική της προσωπικότητα. Αυτή η αρμονία σε συνδυασμό με την γνώση της ιστορίας του τόπου, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον επισκέπτη.

Είστε έτοιμοι να απολαύσετε την ομορφιά της Ηπειρωτικής φύσης;

Στα Τζουμέρκα τα βουνά είναι για δυνατά πόδια. Οι διαδρομές τους δεν είναι περίπατοι αλλά η ομοφιά των τοπίων τους είναι άφθαστη. Αποκομμένα από τον κόσμο και τις συχνές επισκέψεις, περικυκλωμένα από τις πανύψηλες και απότομες κορφές της Νότιας Πίνδου είναι ένας τόπος που σε προκαλεί να τον περπατήσεις και να τον γνωρίσεις. Μην χάσετε την ευκαιρία.

Σπήλαιο

Ανεμότρυπα

Γνωρίζατε ότι το Σπήλαιο Ανεμότρυπα έχει τρία επίπεδα, από τα οποία το πρώτο και παλαιότερο έχει καταρρεύσει;

Τζουμέρκα

Τα 23 χωριά

Μαζί με τα Κατσανοχώρια, συνολικά 23 χωριά έχουν πληθυσμό 7.059 κατοίκους (συμφωνά με την απογραφή του 2001).

Κλίμα

Οι καιρικές συνθήκες

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως μεταβατικό, από μεσογειακό σε εύκρατο, διατηρώντας χαρακτηριστικά μεσογειακού τύπου.

Πανίδα

Προστατευόμενα είδη

Τα Τζουμέρκα φιλοξενούν σπάνια είδη ζώων. Ως αποτέλεσμα, τμήματα της περιοχής ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.